Tag: urządzenie

Lip
10

Wydajny okap Wyposażenie każdej kuchni jest sprawą indywidualną, to my sami wiemy, jakie sprzęty są nam niezbędne. Są jednak takie urządzenia, bez których nie mogą objeść się wszyscy, należą do nich nie wątpliwie okapy. Zadaniem okapu jest usuniecie z pomieszczenia nadmiaru pary, jaka powstaje podczas gotowania smażenia czy duszenia potraw. W ciągu dnia okap potrzebny jest nam bardzo często, ponieważ nawet zwykłe sporządzenie obiadu wymaga sporego czasu. Asymilacja nadmiaru wody i pary jest bardzo ważna, ponieważ nadmiar może prowadzić do wilgoci a w konsekwencji nawet do grzyba. Dobrze dobrany okap do kuchni powinien zapewnić przefiltrowanie powietrza nawet sześć razy na godzinę. Nowoczesne okapy mają już nawet funkcje dziesięcio krotnego filtrowania w ciągu godziny, są one nowszej generacji i wspaniale spisują się w pomieszczeniu kuchennym. Jeśli chodzi o wielkość urządzenia dobrze, aby był większy niż kuchnia wówczas jest wstanie wyłapać większe pokłady pary i dymu. Może pracować nawet na słabszym programie a i tak spełni swoją funkcję. Jedynym mankamentem okapów jest utrzymaniem ich w czystości. Nadmiar pary sprzyja osadzaniu się drobinek tłuszczu, które znakomicie przyciągają kurz, jaki brud. Okapy należy często myć i wymieniać w nich filtry.

Lip
09

Urządzenie do gotowania na parze Każda kuchnia wyposażona jest w sprzęty służące do gotowania. Mowa tutaj głównie o garnkach, patelniach wszystko to, na czym przygotowujemy nasz posiłek. Tradycyjne metody obróbki polegają na gotowaniu potrawy lub smażeniu. To drugie jest dla naszego zdrowia najgorszym rozwiązaniem, dlatego też wciąż poszukuje się lepszych rozwiązań, zdrowszych. Na przeciw wielu oczekiwaniom wyszły na pewno urządzenia do gotowania na parze. Jest to swego rozdaj nowość na rynku, ale już zdobyła rzesze klientów. Coraz większa świadomość ludzi, co do właściwego odżywiania się powoduje zmianę nawyków żywieniowych oraz samej techniki ich przygotowania. Posiłki muszą być smaczne, ale nie tłuste czy ostre. Wszyto to daje nam urządzenie do gotowania na parze. Sprzęt wyposażony jest w kilka części, tak zwane sita, na których umieszczamy produkt. Może być nim wszystko od ryżu po mięso czy warzywa. Co ważne podczas jednej obróbki cieplej można ugotować na parze kilka zestawów jednocześnie nie martwiąc się tym, że przejdą swoim zapachem. Po ugotowaniu potrawy są smaczne i co ważne zdrowe. Gotowanie na parze nie niszczy w potrawach cennych witamin i powoduje, że są bardzo zdrowe i pożywne, nic dziwnego, że coraz więcej ludzi po nie sięga.

Maj
28

Jak urządzić małą kuchnię? Pomieszczeń w naszym domu jest wiele trzeba jednak zdecydować, jakie będą miały wymiary, często na kuchnię pozostaje już nie wiele miejsca, co wówczas? Można za pomocą kilku zasad i trików urządzić nie tylko funkcjonalne, ale też i piękne pomieszczenie. Na początku urządzania kuchni zabieramy się za wybór właściwej kolorystyki. Barwa ma tutaj zasadnicze znaczenie. Jeśli wybierzemy kolory jasne optycznie rozjaśnimy nasze pomieszczenie, ciemne barwy dadzą całkiem inny efekt. Kolejnym ciekawym trikiem w małej kuchni jest pomalowanie listew podłogowych na jasny kolor, dzięki temu podłoga wyda się większa i jaśniejsza. Zazwyczaj na małej powierzchni obawiamy się dużych elementów sadząc, że przestrzeń się zmniejszy nic bardziej mylnego. Stosując duże płytki na przykład na podłogę uzyskamy przestrzeń sprawiającą wrażenie dużej. Najlepiej, aby materiał na podłogę również był w jasnych kolorach, dobrze spiszą się tutaj płytki, panele. Kolejną ważną zasadą dotyczącą małej kuchni jest dobór dodatków, tutaj nie możemy przesadzać. Dużo drobiazgów sprawia wrażenie zagraconej przestrzeni a co gorsza szybko się brudzi i nie wygląda estetycznie. Dla lepszego efektu dobrze jest też zostawić wolne blaty robocze a wszelkie sprzęty pochować w szafkach.