Tag: organizowanie

Maj
24

Zasady organizowania funkcjonalnej kuchni Aby nasza kuchnia byłą funkcjonalna należy dokładnie określić, co ma się w niej znaleźć, nie ma tutaj mowy o spontaniczności czy przypadku. Najważniejszym punktem wykonywania kuchni jest dobór odpowiednich materiałów. Na samym początku prac powinniśmy zmierzyć odległości narożników. W ten sposób określimy, jaka przestrzeń jest od ściany do okien czy drzwi. Da nam to większe możliwości w modyfikowania ustawiania naszych szafek kuchennych i sprzętów. Kolejnym etapem pracy jest pomiar parapetów, powinny znajdować się na tej samej wysokości, co blat kuchenny wówczas zyskujemy wrażenie jego ciągłości. Jedyną wadą sytemu jest fakt, że wszystkie przedmioty z okna należy usuwać, kiedy chcemy je otworzyć. Drugim rozwianiem jest zastosowanie blatu poniżej parapetów wówczas nie mamy konfliktu z przedmiotami znajdującymi się na blacie. Wszelkie materiały wykończeniowe musimy dopasować do naszych wymogów. Jeśli w rodzinie są małe dzieci watro stawiać na solidność i wytrzymałość. Blaty powinny być kamienne, twarde z kolei podłogi dobrze, aby zawierały nieproporcjonalne motywy, wzory, wówczas nie widać tak na nich śladów użytkowania czy uszkodzeń. Często w takich przypadkach estetyka spada na nieco dalszy plan liczy się trwałość oraz wygoda. Tylko wygodne i funkcjonalne pomieszczenie w pełni spełni nasze oczekiwania.